Kerstevenement

Kerst in de crypte van de Kathedraal

Ontwerp en realisatie voor het kerstevenement in de Koepelkathedraal te Haarlem. Foto gemaakt door Haarlems Weekblad.

In deze blogpost willen we wat meer vertellen over het hele project. Hoe zijn we begonnen? Wat waren de uitgangspunten voor deze eventstyling? En uiteraard krijgen jullie de before en after foto’s te zien. 😉

Alweer twee maanden geleden kwam er een bijzondere eventstyling binnen via Doss Events. Iets dat stiekem al lang op onze bucketlist stond, het ontwerpen en stylen van een kerstevent! En dit dan ook nog op een hele bijzondere locatie namelijk in de crypte van de Bavo kathedraal in Haarlem.

Wat deze ruimte zo bijzonder maakt is het feit dat hij voorheen niet open was voor bezoekers, er lag ongeveer een meter hoge berg met zand waardoor je er voor de restauratie niet eens doorheen had kunnen lopen.

Het idee is om driehonderd kerstgroepen ten toon te stellen en daarbij een soort Charles Dickens achtige, magische kerstsfeer te creëren. Je kunt er allerlei cursussen doen en is er een speurtocht georganiseerd voor kinderen. Er wordt onder andere glühwein en warme chocolademelk geschonken, ook kun je genieten van heerlijke Brusselse wafels en warme apfelstrudel.

Dit avontuur begon met een kijkje in de crypte, er moest nog een hoop gebeuren voor er driehonderd kerstgroepen in kunnen.

Hieronder zie je twee foto’s van hoe we de ruimte aantroffen.

Concept en Indeling

Visual

Eventstyling – realisatie

We hadden het leuke idee om zelf lantaarnpalen en stalramen te gaan maken dus daar zijn we spullen voor gaan halen bij de bouwmarkt. De lantaarnpalen bestaan uit een MDF plaat als voet met daarop een rioolbuis en een tuinpaal gemonteerd. Een laag zwarte verf erop, en als laatste de lantaarn gemonteerd. Een sfeervolle kaars op batterijen erin en klaar! De stalramen zijn uit een MDF plaat gezaagd in de gewenste vorm, deze hebben we later in een donkerrood geschilderd.

Het ontwerp is klaar en langzamerhand kwamen er steeds meer leveringen met kerstbomen en andere winterse accessoires binnen. We misten voor ons gevoel alleen nog een sfeerbepalend onderdeel. Dat zorgde ervoor dat we heel het internet afspeurden voor het perfecte exemplaar… Later die week haalde we onze eigen Rudolf op!

Het beginnen met opbouwen kon dan eindelijk beginnen. Op dinsdag zijn we me frisse moed alvast alle spullen naar de kathedraal gaan brengen zodat we de volgende dag alles hadden staan om te beginnen met opbouwen. Terwijl de timmermannen van Mokveld de betonnen bakken dichtmaakte met houten platen zijn wij achter hun aan gaan werken met heidematten die rechtop tegen de rand aan moesten komen.

Toen eenmaal alle randen bedekt waren met heidematten zijn we begonnen met het verspreiden van sneeuwdekens in de nissen. Daarna zijn de kerstgroepen geplaatst op een speelse hoogte zodat het ook voor kinderen goed te zien is. Tussen de beeldjes door hebben we onder andere kleine kerstboompjes geplaatst om het compleet te maken.

Na al anderhalve week opbouwen is er duidelijk verschil te zien. De kerstgroepen zijn uitgestald, alle kerstbomen zijn voorzien van sneeuwspray én nep sneeuw, het horecaplein is een gezellige plek geworden om even wat te eten of te drinken en het hoekje met Rudolf nodigt een uit om leuk op de foto te gaan.

Hieronder zie je wat foto’s van het eindresultaat van de totale kerst/ eventstyling.

Niet alleen wij zijn enthousiast, ook de pers pakte het snel op. Er is al over geschreven in de krant en veel mensen hoor je erover praten. Het is echt een uniek uitje voor het hele gezin. Het eerste weekend zijn er al meer dan vierhonderd bezoekers komen kijken in de crypte. Wegens groot succes is dit evenement er ook in 2020 weer!

Media:

Haarlem 105

Haarlems weekblad

Lucia Mooij interieuradviseur Alkmaar
Noa-Fenna