51 beoordelingen op Google
5/5
Ecosysteem plant

Ecosysteem plant in fles maken

Al enige tijd zit -ie in de pen, een diy over de ecosysteem flessen die ik maak. Ik heb thuis al aardig wat van deze glazen eyecatchers staan maar er is er eentje heel speciaal. De eerste heb ik namelijk van mijn beste vriend Melvin gekregen. Ik denk dat hij deze trend nog eerder oppakte als ieder ander want met een brede glimlach kwam hij er inmiddels alweer 3 jaar geleden, mee aanzetten op mijn verjaardag.

‘Zelf gemaakt, met plantjes uit de tuin!’

Planten en glas zijn gewoon een geweldige combinatie, het is dan ook met recht weer een leuke trend die langs is komen zeilen. De ecoflessen, plant in fles, mini ecosysteem of hoe je het wilt noemen, zijn er daarentegen al jaren. Het is dan ook echt geen nieuwe uitvinding. Vraag maar eens aan je tantes/oma of je moeder, ze hebben vast wel eens zo’n fles gezien.

Het gemak van – je hoeft er niks aan te doen- in combinatie met -het ziet er geweldig uit- maken het gewoon een ideaal ding.

Ik begon met het maken van mijn eerste (grote) ecofles en ik was meteen verknocht. Ik had de smaak te pakken en maakte daarna veel verschillende flessen. Heerlijk rustgevend dat friemelen met bamboestokjes. Wel kan ik me voorstellen dat het niet voor iedereen is weggelegd.

Dankzij het maken van zoveel verschillende flessen, kon ik meteen zien wat er werkt en wat niet. Zo heb ik ook een fles met perongeluk een slakje erin omdat ik de plantjes een tijdje buiten gezet had, niet zo handig dus.

De Ecosystemen, plant in flessen oftewel plantenmircoklimaten kun je eigenlijk overal in maken. Grote flessen, kleine flessen, vazen en potten, als je ze maar goed kunt afsluiten. Kijk wel altijd even of de hals niet té klein is, want alles moet via daar naar binnen. Met de juiste (zelfgemaakte) gereedschappen en heel veel geduld kun je in een middag zelf zo’n geweldig ecosysteem in fles maken.

Wat heb je nodig om de gereedschappen te maken?

– Ouderwets koffiefilter of een opengesneden PETfles

– Vork

– Lepel

– Tape

– bamboestokken

Gereedschap maken:

Bamboestokken zijn de verlenging van je handen, maar aan zo een dun uiteinde hebben we niet veel als we plantjes in de aarde willen zetten. Dus maken we er met wat tape een vork, en aan een tweede een lepel aan vast.

De PET fles snijden we door de midden, dat is een trechter die we in de hals van de glazen fles kunnen houden. Dit kan ook met een koffiefilter maar daar moet je iets meer knip en plak werk voor uithalen. Ik deed er 2 in elkaar, knipte de bodem eraf, vouwde de zijkant naar binnen en maakte hem op maat voor de hals van mijn fles.

Wat heb je nodig om je ecosysteem te maken?

– Een glazen fles met afsluitbare dop of kurk

Afhankelijk van de grootte van je fles is dit de grote kostenpost voor je ecosysteem. Ik liep per toeval tegen een grote fles aan bij de Deen supermarkt voor €50,- maar daar moest ik nog wel een kurk bijzoeken. Die vond ik uiteindelijk bij Dille en Kamille.

Ook Mica decorations verkoopt flesvazen; bijv. via bol.com hier.

– Hydrokorrels of stenen

– Houtskool

– Potgrond voor kamerplanten

– Verschillende kleine plantjes. Voor de afwisseling is het erg mooi om wat rood bladerige planten erin te stoppen, deze vallen dan lekker op.

– Levend mos

– evt. zand of ander deco ter versiering voor je ecofles

Handig om erbij te houden:

– Emmer

– Theedoek

– Diepvrieszakje

– Tafelkleed

– Plantenspray

Stap 1:

Maak de fles goed schoon! Het is erg belangrijk om de fles goed om te spoelen met heet water en wat zeep. Indien er echt wat vieze vlekken aan de binnenkant zitten kun je met een bamboestokje, met schuursponsje eraan gebonden, wat beter poetsen. Je zou het bamboestokje ook wat kunnen buigen dan kun je je in wat lastigere bochten wringen. Na het boenen spoel ik de fles minstens 3x om met water, tot ik geen enkel restje schuim meer zie en laat ik de fles een nachtje, als het kan op z’n kop, uitlekken.

Stap 2:

De fles is droog genoeg van binnen en schoon van sop en viezigheid. Leg een theedoek neer op de plek waar je de fles wilt gaan vullen. Leg nu de fles op z’n kant (op de theedoek)en doe voorzichtig de hydrokorrels of stenen in de fles. Dit doen we op z’n zijkant zodat de stenen de binnenkant van de fles niet beschadigen of (in het ergste geval) het glas stukgaat.

Deze eerste laag maken we zodat de potgrond en de wortels niet constant in het water staan, dan zou je namelijk je plantjes snel dood aantreffen in de pot. De hydrokorrels of steentjes zorgen dus voor de afwatering.

Stap 3:

Zet de fles overeind, en hussel een beetje tot alle balletjes of stenen goed verdeeld zijn over de bodem. De tweede laag is van houtskool, dit gaat schimmel tegen, dus best belangrijk!

Je snapt dat hele brokken houtskool niet door de opening van je flesvaas gaan dus moeten we eerst het houtskool wat kneusen. Dit doe ik door een handje houtskool in een diepvrieszakje te stoppen en er met een deegroller of iets anders zwaars een paar keer op te slaan. Nu komt je koffiefilter (of halve PETfles) van pas. Zet deze als een trechter op de hals van je fles, en ‘giet’ de houtskool in je fles. Verdeel het een beetje over de laag stenen met je bamboe-tools, maar prop het er niet teveel tussen.

Stap 4:

Potgrond! Gebruik wederom je ’trechter’ om de potgrond in de fles te krijgen. We willen een aardig stukje grond voor je plantjes om in te wortelen dus hebben we zeker zo’n 8-10 cm nodig. Verdeel alles gelijkmatig over het houtkool.

Stap 5:

Dolle pret! Nu gaan we beginnen met het precisiewerkje om alle plantjes erin te krijgen. Ik begin met wat kleine plantjes. In sommige ‘diy eco fles’ blogs lees je dat je begint met het mos. Doe dit niet! Waarom? Je kunt al je kleine fuck-ups wegwerken door het te bedekken met mos en het ‘graven’ in de aarde gaat een stuk makkelijker.

De plantjes die je erin wilt zetten moeten allemaal door de hals naar beneden. Maak alvast een selectie van de plantjes die je wilt gebruiken en haal deze uit hun plastic bakje. Schud zoveel mogelijk aarde tussen de wortels vandaan (handig als je dit even boven een emmer doet) en leg de plantjes klaar.

Nu gaan we ze om de beurt een plekje geven in de fles. Begin dus met de wat kleinere plantjes, graaf een kuiltje met je lepel-bamboestok. Duw nu je plantje via de hals van je ecofles naar binnen, gebruik nu je andere bamboe-tools om het plantje op z’n plek te krijgen en te bedekken met grond.

Dit doe je met alle plantjes.

Tipje: Doe het plantje die je recht onder de hals wilt, oftewel in het midden, als laatste…

Stap 6:

Afwerken van je braakliggend terrein. Het ziet er nu wellicht niet uit zoals je gehoopt had, maar we zijn dan ook nog niet helemaal klaar. Het gepriegel met de plantjes is geweest en alles staat inmiddels op de juiste plekken en is goed ingegraven. Nu gaan we het afwerken. Pak wat mooie stukjes levend mos uit de bak en prop dit via de hals van je fles naar binnen. Gebruik je bamboe-tools om het mos op plekken rondom je plantjes te krijgen, om elk stukje netjes af te werken. Het mos zal zicht vanzelf aan de grond hechten als je het alleen maar een beetje aanduwt.

Mocht je nog wat zand of ander decoratie hebben, is het nu de tijd dat erin te zetten.

Stap 7:

Ramen lappen. Om mooi resultaat te krijgen is het van belang dat we alle opgewaaide aarde, houtskool en viezigheid wat op de binnenkant van je ecosysteem is gekomen er weer afhalen. Hiervoor gebruik ik de plantenspuit en spray ik water via de hals de ronding van de fles in. Zo neem ik alle vuil op het glas mee naar de bodem en geef ik meteen de plantjes wat extra vocht.

Nu is het aan te raden de eerste week je ecosysteem in fles even open te laten. Na een week mag je de kurk erin stoppen.

Zet je ecosysteem altijd in het daglicht, maar niet de hele dag in de volle zon. Af en toe je fles een kwartslag draaien zorgt voor een mooie verdeling van je plantjes.

Condens in de fles is een goed teken, je plantjes ademen. Je hebt een werkend ecosysteem gemaakt!

Wil je ook zo’n fles maken, maar liever met een beetje hulp en iemand die alle spullen voor je klaarzet en plantjes uitzoekt? Ik geef ook een workshop ecofles (gewoon, omdat ik dat leuk vind!) vanaf 6 personen.

Stuur me een mailtje en dan kunnen we even kijken hoe ik je/jullie kan helpen om je eigen ecosysteem / plant in fles te maken.

Binnenkort vind je hier een link naar de blog voor de meest geschikte plantjes die je kunt gebruiken in je eco-fles. Dat ben ik druk aan het onderzoeken! 🙂

Fijne dag gewenst,

Lucia