tuin aanpakken

Corona thuisblijf tips: De tuin onder handen nemen

Dit weekend wordt er mooi weer verwacht en in plaats van dat we allemaal massaal naar het park, bos of strand verkassen kunnen we een hoop andere dingen doen zoals bijvoorbeeld de tuin onder handen nemen!

Wat is er fijner dan de handen uit de mouwen te steken, het zonnetje op je bol voelen en weten dat je er zelf de hele komende zomer nog profijt van zal hebben! Precies, niks.

De tuin voorjaarsklaar maken, waar begin je en waar eindig je?

 

Aanslag verwijderen

He bah, je mooie tegels hebben een groene laag gekregen. Laten we er eens mee beginnen dat weg te krijgen. Pak die tuinbezem uit de schuur en maak en sopje met wat aangelengde aanslag verwijderaar. Dit bestel je natuurlijk gemakkelijk via de Intratuin. Giet het mengsel over de tegels, uurtje laten intrekken en boenen maar!  Een andere mogelijkheid is de hogedrukspuit of een emmer heel heet water.

 

Onkruid verwijderen

Niet alleen wij zijn blij met dat heerlijke voorjaarszonnetje ook het onkruid vindt de opwarming van de aarde deze maanden erg prettig. Het schiet dan ook uit de grond als kool! Ik vind het altijd het prettigste om dit met mijn handen te doen (wel met handschoenen aan) de groene bak dichtbij en gaan met die banaan. Natuurlijk kun ook je verschillende ‘tools’ gebruiken om het onkruid te verwijderen. Als je toch op de website van intratuin bent, zoek dan ook eens naar een schepje en een onkruidmes. Handig om dit dan meteen mee te bestellen!

 

Snoeien

April is dé perfecte maand om te snoeien! De vaste planten zoals vlinderstruiken, lavendel maar ook siergrassen kunnen het best in deze maand gesnoeid worden. Dan schieten ze daarna weer volop uit en geniet je dus komende zomer van een prachtig volle struik!

 

Maak eens een plattegrond van je tuin!

Pak eens een pen, papier en een meetlint. Maak een plattegrond op schaal van je tuin om zo eens goed na te denken over de planten, meubilair en de verlichting die je in je voorjaarstuin wilt plaatsen. Geef op je tekening ook aan waar de zon opkomt en waar hij onder gaat. Zo weet je ook meteen waar de zon het langst op je tuin staat en kun je daar dus bij de indeling rekening mee houden.

Laat je dit liever aan ons over? Neem dan contact met ons op

 

Maak een wensenlijst voor je voorjaarstuin.

Denk na over wat je in de tuin wilt en dan wel realistisch blijven hé! Ik zou ook wel een golfslagbad, een kippenren en een konijnenberg in die paar m2 willen proppen, maar sommige dingen gaan gewoon niet.

Vraag jezelf eens af wat jullie zomers veel doen?

Met het vooruitzicht op een zomer in eigen huis/tuin is het de vraag wat jullie belangrijk vinden. Zou je graag buiten willen koken, eten aan een eettafel buiten, of heb je aan een lounge zit genoeg. Lig je graag te zonnen? Wil je een zwembadje opzetten voor de kids, of liever een zandbak?

Inventariseer wat je wilt, teken dit op een ander papiertje en knip dit uit (ook op schaal) en leg dit los op je plattegrond. Nu kun je schuiven en draaien tot je de perfecte indeling gevonden hebt.

 

Tuinverlichting

* Ook dit is ideaal om aan te geven op je plattegrond!

Nu de tuin zo netjes ‘leeg’ is, is het een ideaal moment om over eventuele tuinverlichting na te denken. Zo geniet je niet alleen overdag van een mooi opgeruimde tuin maar heb je ’s avonds ook het idee dat je van de tuin geniet. Ook lijkt je woonruimte optisch groter als je de tuinverlichting ’s avonds aan hebt!

Zelf hebben wij in onze tuin, standaard zwarte spots aangelegd en daar zelf een Phillips Hue fitting in gedaan. Zo hebben we er een paar met kleur en een paar warm-white voor de afwisseling. Mocht er bijvoorbeeld een feestje zijn, kunnen we (via ons mobiel) de verlichting aansturen op een kleur naar keuze. Onder het mom van doe-eens-gek, want de mensen de mij een beetje kennen weten dat ik geen fan ben van gekleurde verlichting. 😉

Als je nu geen spots met stroom wilt aanleggen (Lees: geen gestoei met snoertjes) kun je natuurlijk ook prikkers op solar aanschaffen.

Op de website van lampenlicht.nl vind je vast iets leuks!

 

Voorjaarstuin aanplanten

April is ook de perfecte maand om hagen en bomen, en andere vaste planten aan te planten. Maar waar komt wat?

Dat kun je nu goed bepalen omdat je een plattegrond gemaakt hebt.

Welke planten kunnen beter tegen de volle zon en welke plant vindt het niet erg wat meer in de schaduw te staan. Maak hier een onderzoekje en een lijst van, zodat je straks in een keer al je plantjes online kunt bestellen.

Weet je welke planten je wilt toe gaan passen, dan kun je ze gaan aanschaffen. Doe dit nou niet massaal in een tuincentrum, shop ze dus gewoon online.

Het voordeel is dat de planten vaak rechtstreeks van de kweker komen en dus niet al enige tijd in een tuincentrum staan, daarnaast draag je op die manier ook je steentje bij aan de #nederlandblijfthuis actie.

Webshops om eenvoudig planten online te bestellen:

Plantje.nl

Tuinplant.nl

Buitenplanten.nl

Tuinplantenwinkel.nl

 

Tuinmeubilair

Ook voor het tuinmeubilair geldt dat het goed is een plattegrond te hebben. Je weet nu inmiddels of hetgeen je wilt hebben ook past, en welke maten dit mag hebben. Houd voor de keuzes van je tuinmeubilair 2 materialen aan en laat dit terugkomen.

Ga nu op zoek naar het meubilair dat je in je tuinontwerp wilt toepassen.

Wat leuke online shops om in te snuffelen zijn deze:

Wehkamp

Flinders

What is Hip

 

Mocht het nou allemaal een beetje teveel voor je zijn, helemaal geen zin om zoveel na te denken over je tuin. Of wil je gewoon hulp van iemand die meedenkt en het tekenwerk voor je doet, dat kan!

Wij ontwerpen met alle liefde de perfecte tuin voor je, helemaal naar jullie wensen!

Én we maken daar ook nog eens 3d visualisaties voor.

 

 

 

Liefs Lucia.