Betoncire keukenblad

Keuken opknappen met Beton Cire Unique

Zat was ik het, om tegen dat stomme en bovenal mega-drukke keukenblad aan te kijken. En om nou ‘even’ een nieuwe keuken aanschaffen is toch wat drastisch meteen. Ik ga de keuken een make-over geven met Beton Cire Unique en ik vertel jullie hier hoe ik dat gedaan heb!

De keuken wil ik budget-proof opknappen in plaats van een hele nieuwe keuken plaatsen (dat komt nog wel). De basis van onze keuken was namelijk nog prima, dus begon ik met tekenen. Al snel had ik het keukenblok wat aan de linkerkant stond ‘verschoven’ naar de rechterkant, een muur weg-gegumd en een bar gemaakt. Dit moest ‘m worden en dan ook nog met een betonnen blad.

Een betonnen blad, hoe ga ik dat maken? Ik heb menig DIY filmpje gezien en het internet afgespeurd om DIY’s over betonnen keukenbladen te vinden, maar hoewel ik er veel wel gezien heb wist ik eigenlijk na de eerste al direct een ding heel zeker. Dit ga ik niet zelf doen!

Toen vond ik Beton-Cire, een stucwerk wat je over je keukenblad (of wanden, of waar dan ook!) smeert en zo een betonlook creëert zonder dat iets massief uit beton bestaat.

Zo begon dit avontuur met een ‘proef’-m2 die ik bestelde bij BetoncireUnique.nl in de kleur Concrete. De volgende dag had ik deze al binnen en ik kon beginnen om het product op mijn vensterbank te testen. Dit leek me een heel verstandig en mooi teststukje.

Het resultaat van de vensterbank was supertof, alleen toch niet de kleur die ik gewenst had. Het mocht best wat donkerder en daarmee wat meer contrast geven bij de keukenkastjes die in de huidige staat een naar off-white beige tintje hebben.

Tipje: Bestel bij betoncireunique eerst een ‘gratis’ kleurstaal. Deze kost je in eerste instantie €10,- per staal maar dit is een borg. Wanneer je het staal terugzend krijg je gewoon je geld weer terug, ook als je er meerdere besteld.

Omdat ik mijn eigen theorie erop nahield(goh!?) wat betreft de stappen die je moet doorlopen en de daarbij horende benodigdheden en deze voor mij ook prima werkten leg ik hier op ‘mijn manier’ stap-voor-stap uit ik hoe ik het keukenblad met betoncire zo gekregen heb. Ik raad aan naast deze stap-voor-stap uitleg evengoed de bijgesloten informatie te lezen! 🙂

 

Benodigdheden:

– Schuurpapier

– Keukenrol

– Schilderstape (lekker breed)

– Spackmes 25cm van Betoncireunique

– Betoncire pakket

Kies je kleur! Er is echt van alles, van wit betoncire tot aan lila en bronskleurig! Bestel de Betoncire als een pakket. Het pakket bevat o.a de Betoncire Unique mix, coating incl. rollertje voor de coating en een duidelijke beschrijving.

– Keukenrol

– Keukenweegschaal

– Mengkom (die evt. na gebruik weg gegooid mag worden)

– Vork (om te mengen)

– Primer (action)

– Verf rollertje

– Maatbeker

– Schoonmaak handschoentjes

– Zeil/afdekfolie om je vloer te besparen

– Stofmasker

– Ontvetter

Voor we beginnen plak ik eerst alles netjes af en ontvet ik de boel!

De randen van het keukenblad aan de muur plak ik af met het schilderstape en de folie leg ik op de vloer. Dit kun je evt. met wat schilderstape vastplakken aan je keukenplint of muur. Ook is het belangrijk alles even goed af te nemen met een ontvetter.

Als het beton eenmaal hard is dan krijg je het niet makkelijk meer weg, dus bescherm alles goed! Ik ga er wel vanuit dat je je spoelbak en/of kookplaat al afgekoppeld hebt en aan de kant hebt gelegd.

Na het voorbereidende werk heb ik het hele keukenblad in de primer gezet. Dit heb ik gewoon over het natuursteen heen geschilderd met een rollertje en indien nodig met een kwastje de moeilijke hoekjes even meegenomen. De primerlaag zorgt voor een aanhechting van de eerste laag beton aan je keukenblad.

Na de primerlaag heb ik niet geschuurd want door de gladde onderlaag schraap je de primer weer van het blad af. Daar was mijn vensterbank proef-stukje dan toch weer handig voor.

Lees de bijsluiter en meng de poeder met de vloeistof zoals beschreven.
Ik maakte steeds voor 1m2 beton aan omdat het anders te snel hard werd.
Na het maken van de mix moet je het even laten rusten, kun je mooi even een flesje water voor jezelf pakken want je gaat het zo nog erg warm krijgen. 😉

Zo, nu gaat het echte werk beginnen.

Begin aan de eerste laag! Waai wat van het mengsel uit met je spackmes en probeer dit zo egaal mogelijk en zonder strepen te doen. Maak het gehele keukenblad in een keer af en indien nodig maak je gewoon nog wat mengsel aan.

Laat deze laag een nachtje goed drogen en zet, als je het proces wat wilt versnellen, de kachel iets hoger.

Schuren en schoonmaken. Zorg voor een mondkapje en een elektrische schuurmachine (moeilijke hoekjes kan altijd nog met een los papiertje) maar vertrouw mij, grote uitgeharde stukken schuur je niet zonder moeite weg. 🙂 Haal er vervolgens een vochtige doek overheen om het stofvrij te krijgen en laat nog even drogen.

Bij de beginlaag kon je nog een beetje prutsen, maar nu gaan we voor het eggie! Doe deze laag zo netjes mogelijk en onthoudt; Hoe meer je waait met je stucspatel en over eenzelfde plek gaat, hoe meer structuur je gaat zien in het eindresultaat. Is dit wat je wilt, zwaai erop los. Maar wil je een zo strakker resultaat, doe dit dan niet. 🙂

Schuur wederom, maar niet teveel en zorg dat je niet te ver terug schuurt naar de beginlaag, dit resulteert in vlekken bij je eindresultaat.

Stofvrij maken en Coaten

Voor je aan de coating begint zul je het blad echt goed stofvrij moeten krijgen, dus pak een nieuwe vochtige doek en laat weer drogen als je klaar bent.

Het coaten ofwel sealen van je laatste laag beton doen we met de meegeleverde fles. Het smeersel moet dunnetjes aangebracht worden maar wel overal komen. Je ziet dat de kleur van je blad nu verandert naar de kleur die je oorspronkelijk wilde en je ziet nu ook pas het definitieve patroon.

De coating moet 10 uur drogen voor hij niet meer plakt, dus zorg dat wanneer je katten hebt deze niet ’s nachts stiekem op het aanrecht springen want je hebt gegarandeerd een pootafdruk.

Oh, en eten koken kan dus ook even niet; maar thuisbezorgd bied daarentegen genoeg mogelijkheden!

Voor

Na

We zijn nog niet helemaal klaar, zoals je wellicht ziet. Ik mis een plinten en er moet ook nog een wand afgewerkt worden waar voorheen een muur stond, maar het einde is in zicht. Wat betreft het Betoncire, dit heeft mijn hele keuken voor een prikkie een onwijs andere, stoere look gegeven en hier kunnen we zeker de aankomende jaren nog even van genieten.

Betoncire Unique, bedankt.

Liefs, Lucia