thuiswerken

Thuiswerken doe je zo! 10 tips voor thuiswerken als een pro.

Thuiswerken heeft voor en nadelen, maar nu het corona virus zich ook door Nederland verspreid en we allemaal wat langer aan huis gekluisterd zitten en/of zelfs vanuit huis zullen moeten werken is het des te fijner als die plek ook prettig is om in te werken.
Wat maakt jou bureau thuis nou een fijne werkplek aan huis? Want, op de bank met een laptop gaat je rug na een paar dagen écht niet leuk meer vinden. Hieronder vind je 10 tips om thuiswerken je eigen te maken en wat inspiratie voor werkplek aan huis.

1. Goed zitten
Hoe je zit is zo onwijs belangrijk! Een dagje op de bank met je laptop op je schoot klinkt misschien ideaal maar geloof me, na een paar dagen vinden zowel je rug als billen dit geen pretje meer.
Goed zitten is dus belangrijk en de juiste bureaustoel vinden kan dan ook lastig zijn. Let erop bij de aanschaf van je bureaustoel dat hij in hoogte aangepast kan worden naar de lengte van je benen. Altijd de 90graden hoek in je knieën.
Verder is het goed als de rugleuning en armleuningen verstelbaar zijn zodat je het helemaal op jou kunt afstellen.
Voor kleinere mensen is het daarnaast ook erg belangrijk dat het zitvlak naar voren geplaatst kan worden!

2. Daglicht en verlichting

Verlichting en daglicht zijn onwijs belangrijk als je een dag lang gaat werken. Op kantoor zitten met een TL-bak boven je hoofd zuigt je energie op. Daglicht daarentegen kan dat ook doen en de gordijnen dichtlaten werkt ook averechts. Zo kun je wanneer je beeldscherm voor het raam staat je sneller vermoeid raken. Continue knijpen met je ogen, dus tegen het licht in werken maakt je ogen sneller moe.

Zorg dat je schuin of met je rug naar het daglicht zit, genoeg daglicht in combinatie met zacht kunstlicht doet het meest voor je energieniveau.

3. Een vaste plek in huis.
Waar ga je werken? Creëer je thuiswerkplek. Wat heb je nodig? Breng in kaart wat jij nodig hebt voor de ideale werkplek. Veel aan het bellen of juist full focus document aan het uittypen?
Maak je eigen plekje en schaf aan wat je nodig hebt, het maakt het werken veel efficiënter wanneer je alles om je heen hebt.
Denk eens aan ;
– computermuis
– muismat
– prullenbak
– notitieblok
– schrijfgerei
– kalender / agenda

4. Focus je op je werk
Focus je op je werk, niet op de berg wasgoed of wat andere klusjes die nog gedaan moeten worden.
Belangrijk bij thuiswerken is het loslaten van werkzaamheden die normaal bij het ‘thuis zijn’ horen. Dit is je werktijd en werk=werk en huis=huis.
Klinkt heel simpel, maar het vasthouden aan deze tip is lastiger als je nu zou denken.

Wat ik persoonlijk doe, is de tijd die ik normaal zou besteden aan het reizen naar werk ik nu smorgens aan het huishouden besteed. Dus zorg voor je werkdag begint, dat die afwas weg gewerkt is en de wasmachine draait.

5. Vaste werktijden.
Lastig maar zo belangrijk, houd je aan de werktijden. Begin op de tijd waarop je normaal ook zou beginnen met werken en stop (hier gaat het vaak mis) stop! Ook echt als het tijd is.

6. Pauze is ook echt pauze
Neem je pauze. Ga weg bij je werkplek en smeer in alle rust je broodje. Voordeel is dat je in dat halfuur pause zelfs een gebakken eitje kunt maken. 🙂

7. Eenzaam?
Zorg dat je skype installeert op je computer en zet deze aan met je directe collega’s. Zo heb je het idee dat je nog altijd in een ruimte met elkaar aan het werk bent, maar je kunt elkaar ook even ‘dempen’ als je iemand gekakel zat bent.

8. Muziek

Hoe fijn is het dat je je eigen muziek/radiozender kunt bepalen? Geen lange discussies over welke radiozender het prettigste is, gewoon aanzetten wat je zelf wilt.

9. Beweging
Als je thuiswerkt is het natuurlijk niet de bedoeling dat je 8 uur lang op dezelfde plek blijft zitten. Zorg dat je voldoende beweging krijgt. Een kleine wandeling naar het koffieapparaat kan thuis ook! En tijdens dat telefoontje ijsberen kan ook in kleine rondjes.

10. Veel afleiding thuis?
Kids ook thuis of zit manlief ook aan huis gekluisterd. Zonder je af wanneer je teveel afleiding ervaart. Maak echt je eigen plekje (zie tip3) Met het vooruitzicht dat veel van ons langer thuis zullen moeten werken moeten we daar het beste van maken en ieder zijn eigen ruimte laten innemen. Als jij je focus kwijtraakt omdat de ander te hard op het toetsenbord ramt of omdat je simpelweg nu te lang op elkaar lip zit. Zonder je af.

Om de perfecte werkplek aan huis te creëeren heb ik ook op Pinterest wat inspiratie bij elkaar gezocht. Zo maak jij van die lege kamer een geweldige werkplek aan huis.
Onder het mom van: we maken er het beste van zal thuiswerken op deze manier best uit te houden zijn.

Bezoek de Pinterest pagina vol thuiswerk – inspiratie

Mocht je er nou zelf helemaal niet uitkomen? Schakel ons dan in om je eigen kantoor aan huis te ontwerpen of je thuiswerk plek in je woning te integreren. Wil je werken vanuit woonkamer? Of heb je een kamer over die je wel zou om willen toveren tot een kantoor aan huis, contact ons!
Samen met ons komen we tot een leuk ontwerp zodat jij het beste uit je werkplek aan huis kunt halen.